27 Apr 2015

Culese de la intrarea în Biserica Mănăstirii Hurezi, Judeţul Vâlcea.

1. Să fii împăcat cu toţi.

2. Să vii cât mai devreme la biserică, înainte de începerea Sfintei Liturghii.

3. Să te închini cu evlavie la sfintele icoane

4. Să nu săruţi sfinţii pe faţă.

5. Femeile şi fetele să fie îmbrăcate în rochii sau fuste lungi necrăpate – nu cu pantaloni ca bărbaţii – să fie acoperite cu basma pe cap.

6. Să aduci un mic dar la Sfântul Altar, prescuri, lumânări, tămâie, pomelnic pentru toţi ai casei.

7. Să te aşezi la locul tău – bărbaţii în dreapta şi femeile în stânga.

8. Să nu vorbeşti în timpul slujbei.

9. Nu ai voie să te mai închini la icoane, nici să mai aduci daruri la Sfântul Altar, după începerea Sfintei Liturghii, pentru a nu tulbura slujba, pe care să o asculţi cu evlavie.

10. Să faci semnul Sfintei Cruci corect, nu în batjocură, fluturând mâna de mai multe ori, fără să ştii nici tu ce voieşti să faci.

11. Cei care se împărtăşesc, după ce se cântă la strană „Unul Sfânt Unul Domn Iisus Hristos...” se închină la icoane, apoi îşi cer iertate celor din jur, aprind o lumânare şi se apropie de Sfântul Altar.

12. Când preotul iese cu Sfântul Potir, te aşezi în genunchi şi zici rugăciunea: „Cred Doamne şi mărturisesc...” şi celelalte ce urmează, apoi te ridici şi treci în faţa Sfântului Potir pentru a primi Sfintele Taine.

13. Te întorci prin partea stângă, iei sfânta anafură şi puţin vin.

14. Margi la locul tău şi citeşti rugăciuniile de mulţumire.

15. În ziua în care te-ai împărătşit, nu ai voie să mai săruţi icoane ori şi să arunci ceva jos din gură.

16. După terminarea slujbei mergi acasă, faci 3 închinăciuni şi zici rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat...”.

17. Să povesteşti la cei de acasă care nu au mers la Sfânta Biserică, tot ce ai auzit din Apostol, Evanghelie şi predica spusă de preot.

18. Să serveşti masa, apoi să te odihneşti având în minte sfânta rugăciune şi păstrând în suflet bucuria Liturghiei.

Tags: 
27 Apr 2015

Sf.Ignatie Briancianinov - Predică în Duminica Mironosiţelor

10 May 2008|Posted in: Femeile Mironosite

 

 mironosite-2.jpg

din “Predici la Triod şi Penticostar”, Sfantul Ignatie Briancianinov

Despre starea de moarte a duhului omenesc

Predică în Duminica Mironosiţelor

Evanghelia a vestit astăzi despre nevoinţa sfintelor femei care au urmat Dumnezeu-Omului în vremea pribegiei Lui pământeşti, care au fost martore ale patimilor Lui şi au fost de faţă la îngroparea Lui.

Îngroparea s-a petrecut în seara zilei de vineri. Când răutatea iudeilor s-a revărsat ca lava de foc dintr-un vulcan nu numai asupra Domnului, ci şi asupra tuturor apropiaţilor Lui, când Sfinţii Apostoli au fost siliţi să se ascundă sau puteau privi numai din depărtare la uimitoarea întâmplare; când numai ucenicul cel iubit, pentru care nimic nu era prea înfricoşător, a rămas nedespărţit de Domnul: atunci ucenicul care se ascunsese întotdeauna, care îşi tăinuise întotdeauna aşezarea inimii de teama răzbunării Sinedriului, având un loc de cinste în acesta, Iosif Arimateanul, trece dintr-o dată peste toate piedicile,
şovăielile, nedumeririle care-l legau şi-l tulburau până atunci, merge la recele şi crudul Pilat, cere trupul celui omorât cu moarte de ocară, îl primeşte, îl îngroapă cu evlavie şi cu cinste. CITESTE INTREG ARTICOLUL about Duminica Mironositelor - Sf.Ignatie Briancianinov

Tags: 

Pages

  • «
  • <
  • Page
  • of 65
  • >
  • »
Subscribe to Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Treime RSS